SBPA wujudkan jurang dalam sektor awam- Izzah

KUALA LUMPUR 28 Dis: Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar berkata, ketidakadilan akibat pelaksanaan Skim Baru Perkhidmatan Awam, mewujudkan
jurang yang besar dalam sektor itu.

Katanya, peranan penjawat awam sebagai tunjang perkhidmatan dan penggerak pembangunan negara, bukan sahaja perlu dihargai tetapi kebajikan serta suara mereka juga perlu dihormati.

“Penyisihan, pengkelasan dan ‘penswastaan’ peranan sektor awam mewujudkan perbezaan (bukan sahaja) di antara dua, tetapi lebih tepat empat darjat,” ujar Izzah dalam satu kenyataan.

Oleh itu, katanya, Pakatan Rakyat menuntut supaya kerajaan mengembalikan semula hak asasi semua penjawat awam dengan menangguhkan semula SBPA.

Kongres Kesatuan Sekerja (Cuepacs) sebelum ini menuntut pelaksanaan SBPA yang sepatutnya berkuat kuasa pada 1 Januari ditangguhkan kerana ia mencetuskan rasa tidak senang di semua peringkat sektor perkhidmatan awam terutamanya di kalangan Kumpulan Pelaksana.

Dalam sistem tersebut berlaku ketidakseimbangan pelarasan gaji yang bercanggah dengan pengumuman Perdana Menteri sewaktu pembentangan Belanjawan 2012 iaitu kenaikan 7 hingga 13 peratus.

Antara faktor CUEPACS tidak bersetuju dengan polisi SBPA yang menyebut kakitangan awam yang memperoleh markah Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT)
kurang daripada 70 peratus, boleh dibersarakan awal.

Presidennya, Omar Osman mendakwa peraturan itu boleh disalahgunakan pegawai atasan bagi menindas kakitangan yang tidak disukai dengan memberi markah
rendah.

Selain itu, paras 70 peratus dalam LNPT adalah lebih tinggi berbanding markah 50 peratus yang diperlukan di bawah Skim Saraan Malaysia (SSM) bagi kenaikan gaji.

Selain itu, Cuepacs mendakwa pihaknya kesal kerana kerajaan dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tidak mengadakan langsung perundingan dengannya sebelum
menggubal dan melaksanakan SBPA.

Bagaimanapun, JPA bersetuju membuat pindaan segera dalam taklimat dan rundingan yang dilakukan dengan badan induk itu yang dianggotai 1.4 juta pekerja itu
, baru-baru ini.

Advertisements
This entry was posted in Bersih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s