Menteri seleweng wang zakat: Ulama, mufti perlu bersuara

KUALA LUMPUR 28 Dis: Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan meminta ulama dan mufti di negara ini bersuara terhadap isu penggunaan  wang zakat oleh Datuk Seri Jamil Khir Baharom untuk tujuan membayar kos guaman beliau.

Timbalan Ketuanya, Mohamad Sohaimi Abdul Aziz berkata, pandangan itu penting bagi mengelakkan timbulnya persepsi negatif umat Islam terhadap institusi  zakat dan pemimpin yang berkuasa menjaga institusi tersebut.

“Sekiranya tindakan ini salah dan melanggari syariat Islam, teguran secara terbuka perlu dibuat terhadap Datuk Seri Jamil Khir dengan ingatan dan amaran keras,”

“Kemungkaran yang dilakukan perlu dicegah terutama melibatkan pemimpin besar negara kerana mereka perlu menunjukkan contoh teladan yang baik kepada masyarakat,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Katanya lagi, isu sama ada wang tersebut telah dikembalikan tidak timbul kerana persoalan pokok yang perlu dijawab adalah bolehkah duit zakat digunakan
untuk kepentingan peribadi pemimpin.

“Sebagai pemimpin yang berkuasa dalam urusan hal ehwal umat Islam di negara ini, sepatutnya beliau (Jamil) memegang amanah ini sebaiknya. Wang zakat perlu  diuruskan dengan betul dan disalurkan ke tempat yang sewajarnya,” kata Abdul Aziz.

Katanya lagi, selain memohon maaf, Jamil Khir juga perlu bersedia menghadapi sebarang tindakan dan hukuman jika terbukti jelas telah melakukan kesalahan itu.

Jamil, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Datuk Che Mat Che Ali dan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain, sebelum ini dilapor
menggunakan wang tersebut dalam kes qazaf yang difailkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Audit Negara baru-baru ini mengesahkan penggunaan Wang zakat itu bagi mebiayai kos guaman mereka, sebelum ia dipulangkan semula apabila MAIWP menerima geran kerajaan pada Jun 2010 sebanyak RM700,000.

Advertisements
This entry was posted in Bersih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s