Kempen minima 21 hari: Najib perlu contohi Indonesia

(Oleh: Masdar Wahid)
KUALA LUMPUR 28 Dis: Pentadbiran Datuk Seri Najib Razak perlu mengikut jejak langkah negara jiran Indonesia yang melaksanakan kempen minima 21 hari, kata Naib Presiden KEADILAN, Fuziah Salleh.

Ini kerana katanya, tempoh kempen itu sangat sesuai bagi memberi keadilan kepada semua parti politik yang bertanding dalam sesuatu pilihan raya.

“Isu utamanya ialah keadilan, setiap parti harus diberi ruang yang sama rata untuk bertanding.

“Tempoh itu sangat sesuai bagi setiap parti memperjelas manifesto dan apa yang mereka tawarkan kepada rakyat jika berjaya membentuk kerajaan,” katanya
dihubungi Keadilandaily.com hari ini.

Menurutnya, sehingga kini tempoh kempen pilihan raya di negara ini sangat singkat dan tidak mencukupi bagi parti politik menjelaskan manifesto mereka kepada rakyat.

“Kempen minima 21 hari ini juga sangat berkait rapat dengan akses media yang adil dan bebas seperti yang dituntut Bersih.

“Oleh itu, kita juga mencabar Najib jika benar mahu menjadikan Malaysia negara paling demokratik seperti diungkapnya pada 16 September lalu, beliau wajar memberi peluang kepada setiap parti bertanding muncul di media arus perdana bagi menjelaskan manifesto masing-masing,” tegasnya.

Menurut Fuziah, RTM misalnya, meskipun media milik kerajaan, tetapi ia dibiayai menggunakan wang rakyat dan setiap rakyat berhak mendapat maklumat adil.

Kempen minima 21 hari dilaksana di Indonesia sejak 2009 selain setiap parti bertanding boleh muncul di media di negara jiran itu.

“Kita tidak bataskan had kempen mereka di media massa. Ini boleh memberi kelebihan kepada mereka yang berwang. Saya difahamkan ini agak berbeza dengan apa
yang berlaku di negara jiran (Malaysia).

“Komisi Pemilihan Umum Indonesia (di Malaysia disebut sebagai Suruhanjaya Pilihan Raya) tidak menghalang mana-mana parti politik berkempen melalui media
massa asalkan mereka mampu membayar,” kata Pimpinan Komisi Pemilihan Umum Republik Indonesia, Sri Suranti kepada Harakahdaily.

Advertisements
This entry was posted in Bersih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s