Imam seleweng zakat dipenjara 4 tahun, tapi Jamil Khir terlepas

KUALA LUMPUR 28 Dis: Seorang imam di Johor yang menyalahgunakan wang zakat dipenjara selama empat tahun, tetapi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom terlepas dari sebarang pertuduhan meskipun melakukan kesalahan sama.

Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad mengulas surat terbuka Datuk Mat Zain Ibrahim, bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur yang dialamatkan kepada ketua polis negara hari ini.

Dalam surat berkenaan, Mat Zain membangkitkan dwi-standard kes Jamil Khir dengan kes membabitkan bekas imam di Kulaijaya, Redzuan Mohd Said yang didapati menyelewengkan RM19,510 kutipan zakat.

Redzuan yang melakukan kesalahan itu antara Ogos dan September tahun ini, dihukum empat tahun penjara dan tiga sebatan, meskipun telah memulangkan kembali wang tersebut.

“Adakah wujud perbezaan antara seorang amil zakat biasa yang melakukan kesalahan dengan seorang Menteri dan Ketua Pengarah JAWI? ”

“Jamil Khir tidak sepatutnya diam membisu dan segera menjawab persoalan ini yang pastinya menimbulkan kegusaran di kalangan umat Islam negara ini,” tegas Nik Nazmi.

Ketua Audit Negara November lalu mengesahkan Jamil Khir, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Datuk Che Mat Che Ali dan Shamsuddin Hussain, Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan menggunakan RM63,650 daripada wang zakat untuk membiayai kos guaman mereka bagi kes permohonan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Audit memaklumkan MAIWP menerima bil berjumlah RM63,000 daripada peguam Tetuan Zainul Rijal Talha dan Amir yang mewakili ketiga-tiga mereka pada 11 Januari 2010 .

Isu ini dibangkitkan Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail di Parlimen dan dibawa ke Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara.

Wang zakat itu dipulangkan semula selepas MAIWP menerima geran kerajaan pada 22 Jun 2010 sebanyak RM700,000.

“Persoalannya, adakah begitu mudah untuk MAIWP menggunakan wang zakat yang dibayar umat Islam bagi asnaf-asnaf yang khusus untuk perbelanjaan lain?,” soal Nik Nazmi.

Advertisements
This entry was posted in Bersih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s